Ali je gravitacijska energija enaka potencialni energiji?
Ali je gravitacijska energija enaka potencialni energiji?

Video: Ali je gravitacijska energija enaka potencialni energiji?

Video: Ali je gravitacijska energija enaka potencialni energiji?
Video: How Did Life Arise in a Universe with Increasing "Disorder"? 2024, Maj
Anonim

Potencialna energija je energija ki je shranjena v predmetu ali snovi. Gravitacijska potencialna energija je energija v predmetu, ki se drži v navpičnem položaju. Elastično potencialna energija je energija shranjeni v predmetih, ki jih je mogoče raztegniti ali stisniti.

Pozneje se lahko vprašamo tudi, kakšna vrsta energije je gravitacijska energija?

potencialna energija

Poleg tega, kakšna je razlika med gravitacijskim potencialom in gravitacijsko potencialno energijo, izpeljeta izraz za gravitacijsko potencialno energijo telesa? PE = mgh. Gravitacijski potencial je delo, opravljeno za enoto mase, ko jo pripeljemo iz neskončnosti na določeno točko. Gravitacijska potencialna energija je delo opravljeno, ko se premaknete a telo od neskončnosti do točke. Pojavlja se v obliki shranjene energija ali potencialna energija.

Na ta način, zakaj je gravitacijska energija potencialna energija?

Gravitacijska potencialna energija je energija predmet ima zaradi svojega položaja v a gravitacijski polje. Ker je sila, potrebna za dvig, enaka njegovi teži, sledi, da je gravitacijska potencialna energija je enaka njegovi teži pomnožena z višino, na katero je dvignjen.

Od česa je odvisna gravitacijska potencialna energija?

Gravitacijska potencialna energija je posledica položaja predmeta nad zemeljsko površino. Objekt ima potencial pasti zaradi gravitacije. Gravitacijska potencialna energija je odvisna od teža predmeta in njegova višina nad tlemi (GPE = teža x višina).

Priporočena: