Kakšna je enačba kvadratne funkcije?
Kakšna je enačba kvadratne funkcije?

Video: Kakšna je enačba kvadratne funkcije?

Video: Kakšna je enačba kvadratne funkcije?
Video: NIČLE KVADRATNE FUNKCIJE 2024, April
Anonim

A kvadratna funkcija je ena od oblik f(x) = ax2 + bx + c, kjer so a, b in c števila, pri katerih a ni enak nič. Graf a kvadratna funkcija je krivulja, imenovana parabola. Parabole se lahko odpirajo navzgor ali navzdol in se razlikujejo po "širini" ali "strmini", vendar imajo vse enako osnovno obliko "U".

KAJ JE A v obliki oglišča?

y = a(x – h)2 + k, kjer je (h, k). vertex . "a" v vertex oblika je enak "a" kot. v y = ax2 + bx + c (to pomeni, da imata oba a popolnoma enako vrednost). Znak na "a" vam pove, ali se kvadrat odpre navzgor ali navzdol.

kako ugotovite, da je enačba funkcija? Relativno enostavno je določiti ali an enačba je funkcija z reševanjem za y. Ko vam je dano enačba in določeno vrednost za x, mora obstajati samo ena ustrezna vrednost y za to vrednost x. Na primer, y = x + 1 je a funkcijo ker bo y vedno ena večja od x.

Kako na ta način napisati enačbo za parabolo?

Za parabole ki se odpirajo vstran, standardna oblika enačba je (y - k)^2 = 4p(x - h). Vrh ali vrh našega parabola je podana s točko (h, k). Za parabole ki se odpirajo gor in dol, je fokusna točka podana z (h, k + p). Za parabole ki se odpirajo vstran, je fokusna točka (h + p, k).

Kakšna je standardna oblika kvadratne funkcije?

A kvadratna funkcija je funkcijo druge stopnje. Graf a kvadratna funkcija je parabola . General oblika kvadratne funkcije je f(x)=ax2+bx+c, kjer so a, b in c realna števila in a≠0. The standardna oblika kvadratne funkcije je f(x)=a(x−h)2+k.

Priporočena: