Kako deluje vodoravna sončna ura?
Kako deluje vodoravna sončna ura?

Video: Kako deluje vodoravna sončna ura?

Video: Kako deluje vodoravna sončna ura?
Video: Как красить Седые Волосы! Окрашивание Седины! Уроки! 2024, Maj
Anonim

V vodoravna sončna ura (imenovan tudi vrt sončna ura ), ravnina, ki sprejema senco, je poravnana vodoravno, namesto da je pravokotna na slog, kot pri ekvatorialni številčnici. Zato črta sence ne se ne vrti enakomerno na številčnici; temveč so urne vrstice razporejene po pravilu.

In kako deluje sončna ura?

Ko se zemlja vrti okoli svoje osi, se zdi, da se sonce "giblje" po nebu, zaradi česar predmeti mečejo sence. A sončna ura vsebuje gnomon ali tanko palico, ki meče senco na platformo, vrezano z različnimi časi. Zaradi nagiba zemeljske osi se vidno gibanje sonca dnevno spreminja.

kako natančna je sončna ura? A sončna ura je zasnovan za branje časa po soncu. To postavlja široko omejitev na dve minuti natančen čas, ker senca gnomona, ki ga meče sonce, ni ostra. Če pogledamo z zemlje, je sonce ½° čez, zaradi česar so sence na robu mehke. Dejanska gradnja a sončna ura lahko zelo natančen.

V zvezi s tem, kako deluje sončna ura ponoči?

Načeloma je a sončna ura se lahko uporablja tudi med noč , pod pogojem, da je luna dovolj svetla in da je znana lunina starost. "Sončni čas" lahko nato dobimo iz "luninega časa" (oba izražena v enakih urah) z dodajanjem štirih petin ure za vsak dan luninega cikla.

V katero smer naj kaže sončna ura?

sever

Priporočena: