Kako izračunate elastično potencialno energijo vzmeti?
Kako izračunate elastično potencialno energijo vzmeti?

Video: Kako izračunate elastično potencialno energijo vzmeti?

Video: Kako izračunate elastično potencialno energijo vzmeti?
Video: Вычислительное мышление — информатика для бизнес-лидеров 2016 2024, Maj
Anonim

Elastična potencialna energija je enaka sili pomnožena z razdaljo gibanja. Elastična potencialna energija = sila x razdalja premika. Ker je sila = pomlad konstantni x premik, nato Elastična potencialna energija = pomlad konstantni x premik na kvadrat.

Kaj je v zvezi s tem izraz za potencialno energijo, shranjeno v vzmeti?

Elastično potencialna energija je Shranjena potencialna energija kot posledica deformacije elastičnega predmeta, kot je raztezanje a pomlad . To je enako delu, opravljenemu pri raztezanju pomlad , kar je odvisno od pomlad konstanta k kot tudi raztegnjena razdalja.

Kasneje se postavlja vprašanje, koliko energije je shranjeno v vzmeti? če raztegneš a pomlad s k = 2, s silo 4N, bo podaljšek 2m. delo, ki ga opravimo tukaj, je 4x2=8J. z drugimi besedami, energija prenesena na pomlad je 8J. toda shranjena energija v pomlad je enako 1/2x2x2^2=4J (kar je polovica dela, ki ga opravimo pri njegovem raztezanju).

Ali je pri tem potencialna energija vzmeti vedno pozitivna?

k je pomlad konstanta in A je največji premik, potem je potencialna energija na skrajnih položajih postane nič, tako da razlika ostane enaka. Torej potencialna energija zaradi a pomlad ali zaradi katere koli konservativne sile je lahko negativna, nič oz pozitivno.

Kdaj je potencialna energija vzmeti minimalna?

The pomlad je najmanj raztegnjen, torej potencialna energija od pomlad je pri a minimalno . Masa se dvigne tako visoko, kot bo šla, torej potencialna energija zaradi gravitacije je največja. Masa je ustavljena, torej njena kinetika energija je nič.

Priporočena: