Kazalo:

Kako veste število protonov v atomu?
Kako veste število protonov v atomu?

Video: Kako veste število protonov v atomu?

Video: Kako veste število protonov v atomu?
Video: Химия| Элементарные частицы. Протоны. Нейтроны. Электроны. 2024, April
Anonim

Število protonov, nevtronov in elektronov v atomu je mogoče določiti iz niza preprostih pravil

  1. The število protonov v jedru atom je enaka atomsko število (Z).
  2. The številko elektronov v nevtralnem atom je enaka število protonov .

Poleg tega, kako najdete količino nevtronov?

Upoštevajte, da je jedro atoma sestavljeno iz protoni in nevtroni . In številko delcev, prisotnih v jedru, se imenuje masa številko (Imenuje se tudi atomska masa). Torej, za določitev število nevtronov v atomu moramo samo odšteti število protonov iz mase številko.

Poleg tega, kakšno je atomsko število atoma? Slovarček. The atomsko število je enaka številko protonov v an atomov jedro. The atomsko število določa kateri element an atom je Na primer, kateri koli atom ki vsebuje natanko 47 protonov v svojem jedru je an atom iz srebra.

Če to upoštevate, kaj vam lahko poznavanje števila protonov omogoči?

Atomi vsakega elementa vsebujejo lastnost število protonov . Pravzaprav je število protonov določa, kateri atom gledamo (npr. vsi atomi s šestimi protoni so ogljikovi atomi); the število protonov v atomu se imenuje atom številko . V nasprotju s tem pa število nevtronov za dani element lahko razlikujejo.

Kako najdete skupno število elektronov?

Pomnožite atomsko vrednost elementa številko z številko atomov te vrste (glej 1. korak) v molekuli. Ponovite za vse elemente v molekuli, nato pa seštejte vse produkte izračunaj the število elektronov . V prvem primeru je število elektronov v KNO3 je enako (19 x 1) + (7 x 1) + (8 x 3) = 50.

Priporočena: