Zakaj je etilendiamin bidentatni ligand?
Zakaj je etilendiamin bidentatni ligand?

Video: Zakaj je etilendiamin bidentatni ligand?

Video: Zakaj je etilendiamin bidentatni ligand?
Video: АВДОТЬЯ СМИРНОВА. Школа злословия с Собчак: Кириенко, Немцов, Навальный и конечно же Чубайс 2024, Maj
Anonim

Bidentatni ligandi imajo dva donorska atoma, ki jim omogočata, da se vežejo na osrednji kovinski atom ali ion na dveh točkah. Spodaj je prikazan diagram etilendiamin : dušikovi (modri) atomi na robovih imata vsak po dva prosta elektrona, ki ju je mogoče uporabiti za vezavo na osrednji kovinski atom ali ion.

V zvezi s tem je etilendiamin bidentatni ligand?

bidentatni ligand Bidentatni ligand je ligand ki ima dva "zoba" ali atoma, ki se usklajujejo neposredno z osrednjim atomom v kompleksu. Primer a bidentatni ligand je etilendiamin . Ena sama molekula etilendiamin lahko tvori dve vezi na kovinski ion.

Drugič, kolikšen je naboj na etilendiamin? · Ker so potrebni 3 sulfati, da se povežejo z dvema kompleksnima kationoma, napolniti na vsakem kompleksnem kationu mora biti +3. · Od etilendiamin je nevtralna molekula, mora biti oksidacijsko število kobalta v kompleksnem ionu +3.

Prav tako se ljudje sprašujejo, kakšna vrsta liganda je etilendiamin?

Etilendiamin je dobro znan bidentatni kelat ligand za koordinacijske spojine, pri čemer dva dušikova atoma darujeta svoja osamljena para elektronov, ko etilendiamin deluje kot a ligand . V anorganski kemiji je pogosto skrajšano "en".

Zakaj voda ni bidentatni ligand?

Zakaj vodo je monodentaten, čeprav ima dva samostojna para namesto enega. Za ligand da je monodentaten, mora imeti EN samotni par? Zaradi orbitalne geometrije ima lahko samo en osamljeni par pravilno orientacijo za 'vez' (drugi bo obrnjen stran od osrednjega atoma). tako da je neidentificiran.

Priporočena: