Kako ugotovite, ali je snov kisla ali bazična?
Kako ugotovite, ali je snov kisla ali bazična?

Video: Kako ugotovite, ali je snov kisla ali bazična?

Video: Kako ugotovite, ali je snov kisla ali bazična?
Video: ЛЮБОВЬ С ДОСТАВКОЙ НА ДОМ (2020). Романтическая комедия. Хит 2024, April
Anonim

Za ugotovi, ali je snov kislina ora bazo , preštejte vodike na vsakem snov pred in po reakciji. Če število vodikov se je zmanjšalo to snov ali je kislina (daruje vodikove ione). Če število vodikov se je povečalo to snov ali je bazo (sprejema hidrogenije).

Podobno se lahko vprašate, kako ugotovite, ali je raztopina kisla ali bazična?

A rešitev s pH 7 je razvrščen kot nevtralen. Če pH je nižji od 7 raztopina kisla . Ko je pH višji od 7, se rešitev je osnovni . Te številke opisujejo koncentracijo hidrogenionov v rešitev in se poveča v negativni logaritemski lestvici.

Drugič, kako veš, ali je sol kisla ali bazična? pH raztopine odraža koncentracijo ionov H3O+. pH manj kot 7 kaže na kislo raztopina, apH večji od 7 pomeni a osnovni raztopino, pH 7 pa označuje nevtralno raztopino. Kisle soli narediti kislo rešitve in bazične soli narediti osnovni rešitve.

Kako torej ugotoviti, ali je kislina močna ali šibka?

Če kislina ni naveden tukaj, je a šibka kislina . Lahko je 1 % ioniziran ali 99 % ioniziran, vendar je še vedno razvrščen kot šibka kislina . Kaj kislina ki se 100% disociira na ione se imenuje a močna kislina . Če se ne loči 100%, je a šibka kislina.

Je LiOH kislina ali baza?

ne, LiOH je močan bazo , kot theotheralkali podlage . Je nekoliko šibkejša od podlage kot NaOH, ker je njegova entalpija tvorbe drugačna. Njegov konjugat kislina , Li+, lahko deluje kot šibek Lewis kislina.

Priporočena: