Kako vem število elektronov v elementu?
Kako vem število elektronov v elementu?

Video: Kako vem število elektronov v elementu?

Video: Kako vem število elektronov v elementu?
Video: Your Mind vs. the Universe: Physicist Unravels Free Will & Duality 2024, April
Anonim

Najlažji način za iskanje številko protonov, nevtronov in elektronov za element je pogledati na elementov atomski številko na periodnem sistemu. To številko je enaka številko protonov. The številko protonov je enaka število elektronov , razen če je za njo naveden ionski nadpis element.

Prav tako morate vedeti, kako najdete število elektronov?

The število elektronov v nevtralnem atomu je enaka številko protonov. Maša številko atoma (M) je enak vsoti številko protonov in nevtronov v jedru. The številko nevtronov je enak razliki med maso številko atoma (M) in atoma številko (Z).

Lahko se tudi vprašate, kako najdete količino nevtronov v elementu? Hitri odgovor. Maša številko je vsota protoni in nevtroni . To pomeni, da najti the število nevtronov odšteješ število protonov iz mase številko . V periodnem sistemu atom številko ali je število protonov , atomska masa pa je masa številko.

V zvezi s tem, kakšno je število elektronov za vsak element?

elektroni krožijo okoli jedra atoma, so razporejene v lupine - znane tudi kot "energetske ravni". Prva lupina lahko drži le dve elektronov , medtem ko naslednja lupina drži do osem elektronov.

2.1 elektroni , protoni, nevtroni in atomi.

Element Kisik
Simbol O
atomska št. 8
Število elektronov v vsaki lupini Prvič 2
Drugič 6

Kako veste število valenčnih elektronov?

Za nevtralne atome, število valenčnih elektronov je enak glavni skupini atoma številko . Glavna skupina številko za element je mogoče najti iz njegovega stolpca v periodnem sistemu. Na primer, ogljik je v skupini 4 in ima 4 valenčnih elektronov . Kisik je v skupini 6 in ima 6 valenčnih elektronov.

Priporočena: