Ali je lahko višina mediana?
Ali je lahko višina mediana?

Video: Ali je lahko višina mediana?

Video: Ali je lahko višina mediana?
Video: Уже не вымерший 2024, Maj
Anonim

Na splošno, nadmorske višine , mediane , in simetrale kota so različni segmenti. V določenih trikotnikih pa so lahko biti enaki segmenti. Na sliki je nadmorska višina narisano iz kota oglišča enakokrakega trikotnika lahko dokazano, da je a mediana kot tudi simetrala kota.

Prav tako je lahko mediana tudi višina?

da. A mediana povezuje središče trikotnika z nasprotnim vrhom. An nadmorska višina povezuje vrh trikotnika s stranjo, ki je nasprotna točki, tako da je kot med obema segmentoma pravi kot.

Drugič, ali je višina enakostraničnega trikotnika tudi mediana? – Če mediana izrisano iz oglišča A je tudi simetrala kota, trikotnik je enakokraki tako da je AB = AC in BC je osnova. Zato to mediana je tudi the nadmorska višina . V enakostranični trikotnik , vsak nadmorska višina , mediana in simetrala kota, narisana iz istega oglišča, se prekrivata.

Kakšna je torej razlika med nadmorsko višino in mediano?

An nadmorska višina trikotnika je pravokotnica, potegnjena iz katerega koli oglišča na njegovo nasprotno stran, medtem ko a mediana trikotnika je črta, ki povezuje katero koli točko in sredino njegove nasprotne strani. V primer enakostraničnega trikotnika mediana in nadmorska višina sovpadajo med seboj.

Ali je mediana pravokotna?

1 odgovor. Odsek, ki povezuje točko s sredino nasprotne strani, se imenuje a mediana . Pravokotno od vrha do nasprotne strani se imenuje nadmorska višina. Premica, ki poteka skozi sredino segmenta in je pravokotno na segmentu se imenuje pravokotno simetrala segmenta.

Priporočena: