Je vaša krvna skupina genetska?
Je vaša krvna skupina genetska?

Video: Je vaša krvna skupina genetska?

Video: Je vaša krvna skupina genetska?
Video: ⚡️ КАК ПРОСЫПАТЬСЯ ЗАРЯЖЕННЫМ НА ДЕЛА? ОТКРОЙТЕ В СЕБЕ ИСТОЧНИК СИЛЫ! 2024, Maj
Anonim

Vsak ima ABO krvna skupina (A, B, AB ali O) in Rh faktor (pozitiven ali negativen). Tako kot barva oči ali las, naša krvna skupina je podedovana od naših staršev. Vsak biološki starš podari enega od dveh ABO geni svojemu otroku. A in B geni so dominantni, gen O pa recesiven.

Na ta način, katero krvno skupino podeduje otrok?

Vsak biološki starš svojemu otroku podari enega od svojih dveh alelov ABO. Mati, ki je krvna skupina O lahko prenese le an O alel njenega sina ali hčerke. Oče, ki je krvna skupina AB lahko prenese A ali a B alel njegovega sina ali hčerke.

Podobno, ali lahko O+ in O+ imata otroka? To pomeni vsak otrok teh staršev ima možnost 1 od 8 imeti dojenčka s krvno skupino O. Vsak od njih otroci bodo tudi imeti možnost 3 proti 8 imeti A+, možnost 3 proti 8 O+ , in možnost 1 od 8 za A-. Starš A+ in an O+ starš lahko vsekakor imeti O- otrok.

ali imaš lahko drugačno krvno skupino kot tvoji starši?

Medtem ko bi otrok lahko imeti enako krvna skupina kot eden od njegovih/njenih starši , se ne zgodi vedno tako. na primer starši z AB in O krvne skupine lahko bodisi imeti otroci z krvna skupina A oz krvna skupina B. Ta dva vrste so zagotovo drugačen od staršev ' krvne skupine ! oni volja ujemati oboje starši.

Kako genetika določa krvno skupino?

Osebo krvna skupina je odločen po katerem alelu podeduje od vsakega starša. ti lahko glej, da sta A in B geni so "so-dominantni". Če je gen A ali B podedovan skupaj z genom O, je gen A ali B določa osebe krvna skupina . Oseba je tip O samo, če podeduje dva O geni.

Priporočena: